Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea

Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 26/04/2021, 08:52
Actualizat: 26/04/2021, 08:57

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 Valeriu Gheorghiță explică faptul că tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 (B.1.617.1) a suferit deja două mutații care „cresc contagiozitatea acestui virus”. De asemenea, acesta reiterează importanța vaccinării și a respectării măsurilor de protecție și prevenție.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a explicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 25 aprilie, faptul că mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 cresc agresivitatea virusului și a contagiozitatea.

Tulpina indiană a SARS-CoV-2, cu mutații care îi cresc contagiozitatea

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, a punctat faptul că toate mutațiile generate de virus sunt „atent supravegheate la nivel internațional”, adăugând faptul că „nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a reiterat importanța campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dând exemple de țări unde procentul persoanelor vaccinate a jucat un rol important în gestionarea pandemiei COVID-19.

Valeriu Gheorghiță: Prin campania de vaccinare putem reveni la normalitate

„Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a adăugat coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

În ultima vreme, India a înregistrate numere record de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și decese COVID-19, fiind foarte afectată de pandemie.

Tulpina indiană a virusului a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Mutația indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% din cele din Marea Britanie, 2% din cele din Singapore şi 1% în Australia, potrivit unor date apărute la mijlocul lunii aprilie. În țara asiatică se manifestă în acest moment şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1), astfel încât statul este decimat de virus.

În Europa, tulpina indiană a fost identificată în Grecia, dar și în Elveția, fiind prima țară de pe continent în care a fost confirmat un caz de infectare cu B.1.617

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×